Jakie zalety ma miód spadziowy?

 

Na rynku zaraz obok miodu tradycyjnego znalazł się miód spadziowy. Jest uznawany za naturalny środek leczniczy. W przeciwieństwie do miodu tradycyjnego nie powstaje on z nektaru kwiatów. Jest wydzieliną mszyc i czerwców, która jest zbierana przez pszczoły i zmieszana z sokami drzew. Spadź pojawia się na drzewach tylko i wyłącznie w czystych rejonach, dlatego też nie spotyka się jej zbyt często. Czym jeszcze różni się od zwykłego miodu?

Właściwości miodu spadziowego

miód spadziowyMiód ten ma wiele prozdrowotnych właściwości. Inaczej zwany jest miodem królewskim. Miód spadziowy charakteryzuję się również innym smakiem. Spożywając go jesteśmy w stanie wyczuć smak czystej żywicy. Jest on również bardzo aromatyczny. Jego kolor jest zależny od drzewa, z którego został pobrany, ale najczęściej przybiera barwę zielonkawą lub ciemnożółtą, ale może być również brunatny, a nawet czarny. Najczęściej zbiera się go z jodły, ale można go również pozyskiwać z innych gatunków drzew. Jest bogaty w takie składniki jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, związki fenelowe oraz w witaminy A, K, C, B2 i B6. Jeżeli będziemy spożywać go regularnie to skutecznie można nim zastąpić wiele suplementów diety. Można go używać w taki sam sposób, w jaki wykorzystujemy naturalny miód, czyli jaki dodatek do różnych dań i napojów. Jest również doskonałym preparatem wzmacniającym i łagodzącym. Sprawdza się doskonale jako preparat przeciwzapalny i antyseptyczny, którego nanosimy na skórę. Oprócz tego jest też dobrym środkiem wykrztuśnym, przeciwreumatycznym, wzmacniającym serce oraz układ krążenia oraz łagodzącym problemy trawienne i problemy z układem moczowym.

Nie bez powodu miód spadziowy nazywany jest królewskim miodem. Posiadanie go w domowej spiżarni może się okazać przydatne w wielu sytuacjach. Dzięki niemu możemy zastąpić wiele suplementów i chemicznych środków, które są stosowane na przykład przy gojeniu się ran. Warto przetestować tą naturalną metodę w przypadku przeziębienia oraz innych chorób.